Kayık

Berkin’in Gözünden “Kayık”

 

Uzun zamandır  yazmak istediğim bir şey vardı. Fotoğraflarını çekmekten büyük keyif aldığım kayıklar ile ilgili, sevdiğim görseller ile birlikte sizlere sunmayı düşünüyordum.  Arşivimden fotoğraflarımı seçtim fakat bir türlü yazıya nasıl başlayacağımı bulamadım.

 

Gündüz deniz kenarında yürüyüş yaparken yazacağım yazıyı  ve ekleyeceğim fotoğrafları  düşünüyordum.  Bir anda aklıma Yaşar’ın Kayıkçı şarkısı geldi. Onunla ilgili bir başlangıç yaparım derken şarkının sözlerini düşününce sevgililer günü yazılarının olacağı bu sayıya pek uygun olmayacaktı.  Keza içinde kürek ve kayık geçiyor diye Sezen Aksu’nun aynı sebepten elemek zorunda kaldım.

 

Eve döndükten sonra  internette biraz araştırma yapayım dedim. En azından içinde kayık geçen bir kitap ya da şiir alıntısı ile yazıya başlayabilirdim. Fakat o da ne? Maalesef çıkan sonuçlarda yine hep bir hüzün vardı.  O sebepten bu kısmı da eledim.

 

Farklı şekiller ile kayık akla getirecek görseller geldi gözümün önüne. Bunu düşününce de ilk aklıma Kaş geldi. Ama yazıma üstleri ters kayığa benzeyen Likya mezarları ile de başlayamazdım.  (Aslında bu konu ile ilgili kulaktan dolma bir bilgim vardı. Mit’e göre, bu dünyadan göçen kişiler başka dünyaya deniz yolu ile geçeceklermiş. O yüzden gidişleri kolay olsun diye mezar taşlarının üstünü kayık şeklinde yapıyorlarmış. Fakat bununla ilgili de hiçbir sağlam bilgi bulamadım).

 

Hazır Mit demişken sıklıkla başvurduğum mitolojide kayık ile başlayayım dedim. Arama motoruna  bu şekilde yazınca da karşıma ilk Kharon çıktı. Peki kim bu Kharon? Styx nehrinde salıyla seyahat eden ve ölülerin ruhlarını taşıyan gizemli kayıkçı. Anlaşılacağı üzere Mitoloji de başlangıç olarak olmayacaktı.

 

Saatlerce bilgisayar başında nasıl başlayacağımı düşünürken artık uykum gelmeye başladı. Kendi kendime “O kadar çok kayık düşündüm ki, rüyamda herhalde kayık göreceğim” dedim ve kafamda çakan bir ampulle rüyada kayık görmek ile ilgili başlayabilirim dedim. Fakat yine o da ne? “Rüyada kayık görmek , zor ve sıkıntılı bir döneme yorulur. Rüya sahibinin, kendi hatası yüzünden gireceği bu sıkıntılı dönemde, yaşayacağı kedere, mutsuzluğa ve huzursuzluğa delalet etmektir” demekmiş.

 

Bunu da öğrendikten sonra uykum kaçsın diye kahve yaptım kendime. Madem her şeye baktık, bir de kahve falında kayık görmeğe bakayım dedim. Ve bu sefer oldu galiba. “Falda kayık görmek; huzur, mutluluk, tatil gibi manalara gelir. Fal sahibinin huzur bulacağı durumlar ile yorumlanır. Usta falcılara göre falında kayık gören kimse kendine vakit ayıracaktır. Bu tatil olabilir, eğlence olabilir, gezi olabilir ya da daha başka aktiviteler olabilir. Sonunda kişinin keyif alacağı, mutlu olacağı, manevi açıdan da huzur bulacağı rivayet edilir”

 

Sonunda buldum. Aslında bu kadar huzur veren bir görüntünün altında bunların düşünülmüş olması çok ilginç. Kayıkçı ninnisi ile büyümüş birisi olarak kayık çekmeye ve kayık görünce mutlu olmaya devam edeceğim. Hatta elimden geldiğince Ninni’nin ikinci kısmını uygulamaya çalışacağım. Etrafımda pek bebek olmadığı için bunu da görünce hatırladım ancak. Belki benim gibi unutmuş olanlar olabilir, o ikinci kısmı da yazayım.
Fış fış kayıkçı
Kayıkçıya gidelim
Kayığına binelim
Denizlerde gezelim
Akşam eve gidelim
Balıkları yiyelim.

Hepinizin fallarında her zaman kayık çıkmasını diler, sevgiliniz olsun olmasın yılın 365 günü mutlu olmanızı temenni ederim.