Gümüşlük Deve Güreşleri

Şubat 2016 sayımızda Bodrum’da gerçekleşen deve güreşlerini yazmış ve bir daha ki güreşlerde fotoğraf çekmeyip sadece gidip eğlenmek istediğimi bildirmiştim. Bu seneki takvimde, güreşler 2 Ocak Pazar gününe denk geliyordu. Yılbaşı ertesi olmasına karşın sabah erken saatlerde olmasa da hem güreşleri izlemek, hem mangal yakmak hem de doyasıya eğlenmek istiyordum. Fakat yılbaşı gecesi yaşanan terör olayından sonra bu programımı yapmamaya karar verdim. Daha sonradan aldığım bilgiye göre, o gün güreşler yapılmış fakat herhangi bir eğlence yapılmamış. Neredeyse deve güreşleri ile bağdaşmış olan davul ve zurnacılar o gün hiç çalmadan sessiz sessiz beklemişler.

 

Artık bu sene geçmiş önümüzdeki sene için güreşleri beklerken belediye megafonundan deve güreşi ile ilgili yarım yamalak bir bildiri duydum. Emin olamadım, birkaç arkadaşıma sordum ama kimsenin haberi yoktu. Hemen internet üzerinden araştırma yapmaya başlamışken megafon tekrar çalıştı ve doğru duymuş olduğumu anladım. 19 Mart Pazar günü Deve güreşleri yapılacağı ve Ocak ayında yapılan yer Kızılağaç’ta değil Gümüşlük’te olacağını söylüyordu.

 

Gümüşlük futbol sahasında düzenleneceğini duyunca oldukça şaşırdım. Çünkü Develer güreşirken zemini perişan edebilirlerdi. Sonradan anladım ki, Gümüşlük eski futbol sahasından bahsediyorlarmış. Turgutreis’ten Gümüşlük’e giderken sağ tarafta bulunan eski futbol sahası uzun zamandır boş duruyordu. Biraz küçük bir alan da olsa güreşler için hazırlanmış ve tertemiz yapılmış.

 

Her ne kadar bu sefer fotoğraf çekmeyeceğim desem de, bu güreşleri de fotoğraflamam icap etti. Çünkü Gümüşlükteki bu deve güreşi tam 40 yıl aradan sonra ilk defa yapılıyormuş. Ve ister istemez bu anları mutlaka arşivimde bulundurmalıydım.

 

Alan küçük olduğu için etrafta rahatlıkla tur atabiliyordum. Sahanın yan taraflarında yine masalar kurulmuş, mangallar yanmış, rakılar açılmış, davulcular ve zurnacılar neşelenmiş. Gümüşlük spor yararına yapılan güreşe çeşitli Ege ilçelerinden 80 deve katılmış. 4000 kadar da vatandaş izlemeye gelmiş.

 

Daha evvel ki yazımda da yazdığım gibi ismi güreş olmasına rağmen aslında develer birbirlerine zarar vermiyorlar. Ama yine de buradaki halk ikiye bölünmüş durumda. Kimileri “Hayvanlara eziyet ediliyor, güreştirilmemeli” diye düşünürken kimileri de “Deve güreşi binlerce yıllık bir kültürdür, ayrıca develer birbirlerine zarar vermez , ağızları kapalı dövüştürürler” diye düşüncelerini dile getiriyorlar.

 

Güreşler esnasında yine mikrofonlar ile maniler okunuyor. Bir yandan güreş anlatılırken bir yandan da develerin ismine uygun olarak söylenen maniler keyif verici oluyor. Tabi oldukça değişik anonslarda gelmiyor değil. Beni en çok güldüren ama sahibi için oldukça üzüldüğüm anons şu oldu. “48 TM bilmem kaç plakalı araç sahibi. Deve aracınızın üstüne çıkıp camını kırmıştır. Acilen aracınızın yanına bekleniyorsunuz”

 

Bodrum Belediye Başkanı Mustafa Kocadon ve Gümüşlükspor Kulup Başkanı Nejat İşler’in de katılımı ile güzel bir bahar havasında keyifli bir Bodrum günü yaşadık. Bu sefer deve sucuğu yemesem de, bir daha ki güreşlerde kesinlikle fotoğraf makinemi götürmeyeceğim ve bende güzel bir yerde oturup mangalımı yapıp rakımı içip develeri izleyeceğim.