Bodrum Kalesi

Bodrum, antik çağın en ünlü kentlerinden biri olan Halikarnassos’un üzerine kurulmuştur. Kentin bulunduğu bölge antik çağda Karia bölgesindedir.  Bodrum kalesi , eski bir Türk kalesi üzerine , Saint Jean Şövalyeleri tarafından 1406-1522 yılları arasında inşa edilmiştir.

 

İnşasında dünyanın yedi harikasından birisi olan Mausoleion’nun taşları kullanılan Kale, iki liman arasında kalan kayalık bir alan üzerine kurulmuştur. Antik çağda önce ada olan bu alan sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir.

 

Kale üzerinde en yükseği deniz seviyesinden 47,50 metre olan Fransız kulesi ile birlikte toplam 5 tane kule vardır. İngiliz, İtalyan, Alman kuleleri ile Yılanlı kule kalenin diğer kuleleridir.

 

Kale Rodos’un fethinden sonra Türklerin eline geçmiş ve 1895 yılında hapishaneye dönüştürülmüştür. 1915 yılında Fransız Dupleiks, İngiliz Bacchante ve Kennet adlı savaş gemileri tarafından bombalanmış ve bir kısmı yıkılmıştır.

 

Kale, 1964 yılında Bodrum Müzesi olarak açılmış, sergilenen eserlerin büyük bir bölümünün sualtından çıkarılan kültür varlıkları oluşturduğu için 1981 yılında Sualtı Arkeoloji müzesi adını almıştır. Ülkemizin tek, dünyanın ise sayılı sualtı arkeoloji müzeleri arasında yer almaktadır.

 

Kale pazartesi günleri hariç yaz-kış sabah 08:00 itibari ile açıktır. Kasım-Mart dönemlerinde 17:00’de, Nisan-Ekim döneminde ise 19:00 kadar 20 TL giriş ücreti ile gezilebilir. Geçen sayımızda da belirttiğim gibi 30 TL ile sahip olunan Müze kart ile de birçok müzeye olduğu gibi buraya da ücretsiz yılda 2 kez giriş yapabiliyorsunuz.

 

Giriş yapıp kalenin merdivenlerinden yukarı çıkınca karşımıza ilk “Amphora Sergilemesi” çıkıyor. İki kulplu, sivri dipli, taşınabilir olan bu kaplar bir çok farklı döneme ait. Hangi tarihe ve nereye ait olduklarını belirten tabelalar Amphoraların hemen yanında mevcut.

 

Siyah perdeler arkasında ki Cam salonda M.Ö. XIV.yy ile M.S.XI. yy arasına tarihlenen cam eserler sergilenmektedir.

 

Yılanlı kule, alt kat kapısının sol duvarındaki yılan kabartması nedeniyle Yılanlı kule adını almış, Şövalyeler  tarafından sağlık yurdu olarak kullanılmıştır. Karyalı prenses salonunda ise Lahit ve içerisindeki buluntular sergilenmektedir. Lahit içerisindeki  iskeletin kafatası İngiltere Manchester Üniversitesi Tıpta Sanat bölümü tarafından etlendirilmiştir.

 

Beni en çok etkileyen yerlerden biri “Zindan” oldu. Dar bir merdivenden 23 basamak aşağı indikten sonra  işkence odasını izlemek mümkün. Oda içerisinde, darağacı çukuru, duvarda prangalı kelepçe, zindancı başı ve mahkum maketleri ışıklandırılarak gerçeğine oldukça yakın sergilenmekte.

 

Müze içerisinde ki diğer bölümler şu şekildedir.

-Şapel (M.S. 7yy. Doğu Roma Batığı)

-Cam Batığı

-Tektaş Batığı

-İngiliz Kulesi

-Geç Tunç Çağı Batıkları Salonu

-Alman Kulesi

-Fransız Kulesi

-İtalyan Kulesi

-Komutan Kulesi

-Türk Hamamı

 

Kaleyi tam anlamıyla gezmek 4-5 saatinizi alıyor. Gezi esnasında yere yapıştırılmış mavi ve kırmızı oklar görüyorsunuz. Mavi daha kısa tur, kırmızı oklar ise uzun tur’u gösteriyor. İlk kez geziyorsanız mutlaka kırmızı okları tercih etmelisiniz. Ayrıca Bodrum’a denizden, güneşten, eğlenceden faydalanmak için gitmiş olsanız bile az da olsa vaktinizi kaleyi gezmeye ayırırsanız emin olun hiç pişman olmayacaksınız.