Bodrum Halikarnas Granfondo

Berkin’in Gözünden Bodrum GranFondo

Gün geçmiyor ki Bodrum’da yeni bir organizasyon yapılmasın. Yerli ve yabancı turistlerce ”Bodrum” denince ilk akla gelen deniz ve eğlence dışında aslında Bodrum’da hem kültürel hem turistlik bir çok farklı etkinlik gerçekleşiyor. Ben de elimden geldiği kadar kimisinde görevli kimisinde de ziyaretçi olarak bulunmaya gayret ediyorum.

 

Bilindiği üzere Nisan ayında Türkiye ve Dünya genelinde çok büyük bir organizasyon olan “Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu”nun 56. yapıldı. Konya’dan start alan bisikletçiler 7. günde Marmaris-Turgutreis etabı ve 8. yani final gününde Bodrum-Kuşadası etabı yaparak bizleri heyecana boğmuşlardı. Sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen Turgutreis’teki finiş hattında ellerinde ekmek torbaları ile yüzlerce kişi yarışan bisikletçileri görmeye gelmişlerdi.

Bu yarışın henüz heyecanı geçmeden bu kez de Bodrum’da “GranFondo” bisiklet yarışı yapılacağını öğrendik. Nedir bu GranFondo diye düşünürken yarışmanın web sitesinde şöyle bir açıklama okudum.
“Gran Fondo, lisanslı ya da lisanssız, amatör bisikletçilere açık uzun yol bisiklet yarışlarına verilen isimdir. İsmi “Gare Di Fondo” yani “Mesafe Yarışları” deyiminden gelen bu yarışlar, çoğunlukla, katılımcıların yaş ve düzeyine göre, aynı parkurda ama farklı mesafe ve zorluk düzeyinde organize ediliyor. Farklı mesafedeki yarışlar “Gran Fondo”, “Mezzo Fondo” ve “Fondo”olarak adlandırılıyor. “GranFondo” şüphesiz aralarındaki en uzun mesafeli olan parkur için kullanılıyor”

Bodrum Belediyesinin Desteği ve Çağdaş holding, Bitci.com, Botav gibi sponsorlar ile düzenlenen Bilnet Okulları Bodrum Halikarnas GranFondo”ya, Bizde Muğla 911 Arama Kurtarma Araştırma Derneği olarak Rescue görevi ile gönüllü katılım sağladık. Kısa ve uzun olmak üzere  2 parkurdan oluşan yarışın 103 Km.’lik uzun parkurunda Mumcular ve Etrim bölgelerindeki tehlikeli olabilecek noktalarda yarış sonuna kadar hazır bekledik.

 

Benim bulunduğum nokta için yarış raporunda şöyle bir bilgi vardı. “Mumcular tırmanışı, parkurun en sert tırmanıştır. 2.5km uzunluğunda olup %12 eğimlidir. Mumcular tırmanışının sonrasında dikkat edilmesi gereken 2km uzunluğunda çok sert bir iniş bulunmaktadır. İnişteki keskin sağ virajına dikkat edilmesi gerekmektedir, teknik gerektiren sert bir iniştir.”

Kazasız belasız geçilen virajdan sonra son yarışmacı ve süpürücünün geçmesinin ardından ödül töreninin gerçekleşeceği Bodrum Kalesine gittik. Kısa ve Uzun parkur olmak üzere genel klasman ve yaş kategorilerine göre dereceye girenlere alkışlar eşliğinde ödülleri verildi. Ama şüphesiz en büyük alkış Paralimpik kategorisine oldu.