Analog Fotoğraf Makineleri ile Yıldız Pozlama

ANALOG FOTOĞRAF MAKİNELERİ İLE YILDIZ POZLAMA

Yıldız fotoğrafları çekebilmek için en önemli 2 faktör yerleşim birimlerinden oldukça uzakta olmak ve gökyüzünde ay olmayan geceleri tercih etmektir. Dolayısı ile zifiri karanlık bir ortamı bulsak bile, eğer dolunay varsa kesinlikle istediğimiz pozlamayı gerçekleştiremeyiz. Bunun için çekimden önce ay takvimi kontrol edilmeli, yeni ay, hilal ve ilk dördün (ay battıktan sonra) zamanı tercih edilmelidir.

 

Yıldız ve yıldız izi pozlamaları için bize gerekli olan, bulb modu olan bir fotoğraf makinesi, geniş açı bir objektif, kablo deklanşör ve tripod. Geniş açı lens tercih etmemizin sebebi, kadrajımızda yıldızlara daha fazla yer verebilmek. Kadrajımızı gökyüzüne çevirip sadece yıldızları almaktansa, yeryüzünde farklı nesneler ile kadrajı yapmak her zaman için daha güzel bir kompozisyon sağlayacaktır.

 

Yıldız izi pozlamak için uzun süre pozlama yapılacağı için düşük asa filmler tercih edilmelidir. Daha iyi sonuçlar verdiği için ben genelde Dia Pozitif film kullanıyorum. Fakat bazen makinemde Negatif film takılı oluyor, düşük asa ise onunla pozlamakta da pek sıkıntı duymuyorum. Yıldız izi pozlamak için genellikle Polaris etrafında diğer yıldızların dönüyor gibi görünmesini çekmek isteriz. Dolayısı ile bunun kadrajımızı Kuzey’e çevirmeliyiz. Bunun dışında diğer yönlerde bize farklı görseller sunacaktır. Tripod’u en alçak seviyede kullanmak rüzgardan titreşimi engellemek için en iyi yöntemlerden birisidir. Tripod ve makinenin gölgesinin kadrajda çıkmadığına emin olduktan sonra objektifimizin netliğini sonsuza getirip diyaframı objektifimizin el verdiğince açıyoruz. Makinemizi bulb moduna alıp kablo deklanşörümüz ile çekimi başlatıyor ve sabırla beklemeye başlıyoruz. Süre için net bir şey söyleyemem. Civar karanlığı, kullanılan asa değerine göre 10 dakikadan başlayarak saatlerce çekime kadar mümkün.

Genelde yıldız pozlamalarında diyafram ayarı kafa karıştırır. Çünkü normal uzun pozlamalarda kısık diyafram tercih edilirken daha uzun süre bir pozlama olan yıldız pozlamalarında açık diyafram tercih edilir. Bunun da sebebi, binlerce yıl uzaktan gelen zayıf yıldız ışıkları ancak açık diyaframda mümkündür. Diyaframı kısarak daha uzun süre pozlama yapmak isterseniz, yıldız izlerinden oldukça fazla fedakarlık etmiş, neticesini görünce de hayal kırıklığına uğramış olursunuz.

Eğer yıldızları gözümüzle gördüğümüz gibi ya da samanyolunu fotoğraflamak isterseniz, yüksek asa’lı bir filme ihtiyacımız olacak. 800 ya da 1600 asa’lık filmler yıldızları nokta gibi göstermek için uygundur. Tabi bunun içinde yine açık diyaframlı bir lense ihtiyacımız vardır. 1.4, 1.8 ya da 2.8 diyaframlı lensler isteğimize daha uygun cevap vereceklerdir. Yıldızların dönme hareketinden dolayı bu pozlamaların bir süresi vardır. Bu dönüş hareketini yakalamamak ve yıldızlar nokta halinde çekmek için ufak bir formül vardır. 500 sayısını çekim yaptığımız objektifin mm. bölmek bize uygun süreyi verecektir. 20 mm ile çekim yapıyorsak, 500\20=25 saniye , 50 mm ile çekim yapıyorsak 500\50=10 saniye, 10 mm ile çekim yapıyorsak 500\10=50 saniye fotoğrafta yıldızları nokta halinde çıkartacaktır.
Analog makineler ile çektiğiniz Samanyolu fotoğraflarını banyodan sonra gördükten sonra biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü örnek olarak görmüş olduğunuz Samanyolu fotoğrafları dijital olarak çekiliyor bir takım edit işleminden sonra o kadar belirgin oluyor.

Sıkça merak edilen sorulara gelirsek;
-Her açı objektif ile yıldız pozlanabilir. Geniş açı kullanımı kadrajdaki yıldız alanını fazla gösterecektir. Sadece zoom bir lensiniz var ise, önü açık yüksek bir tepeden çekim yapmanızı öneriririm.
-Yıldız pozlamalarında filtre kullanmıyoruz. Kullanılacak olan filtreler yıldız ışıklarının filme düşmemesine sebep olacaktır.
-Pozlamalarımızda kesinlikle açık diyafram kullanmalıyız. Kısık diyafram aynı filtre kullanımındaki gibi yıldız ışıklarının filme düşmemesine sebep olacaktır.
-Pil süreleri her makine için değişkendir. Uzun süre pozlama yapacağınız için pilinizin çabuk biteceğini unutmayın, mümkünse yanınızda yedek pil bulundurun.
-Her türlü film ile yıldız pozlamaları yapılır. En iyi sonuç dia film ve dia banyosu ile olacaktır. Ama negatif film ile de renkli ya da siyah beyaz olarak pozlama yapılabilir.
-Çekim esnasında yanınıza el feneri, kafa feneri,yağmurluk,polar,pusula,yedek pil,yedek film bulundurursanız eminim pişman olmazsınız.
-Sıkça yapılan hatalardan bir tanesidir. Vizörden bakıldığında da hiçbir şey görülmediği için objektif kapağı kapalı olarak pozlama yapabilirsiniz. Çekime başlamadan evvel mutlaka kontrol etmelisiniz.
-Çekim alanına gece gitmeden evvel mutlaka hava aydınlıkken gidilip hem güvenlik hem de kadraj için gözlem yapılmalı.